Generalitati
Din punctul de vedere al alimentatiei, exista trei categorii de pesti: carnivori, ierbivori si omnivori. Aceste trei categorii se regasesc, cu unele exceptii, si la pestii de acvariu.
Regimul alimentar nu este usor de stabilit. In general, pestii carnivori au nevoie de proteine si lipide, cei ierbivori de glucide iar cei omnivori de un amestec al acestora. Nu trebuie uitate nici vitaminele si sarurile minerale, care trebuie sa fie prezente in dieta pestilor prin alimente proaspete sau prazi vii.Urmatorul tabel prezinta continutul de vitamine al principalelor tipuri de hrana:
A Crustacee, galbenus ou, verdeturi
B1, B2, B6, B12 Alge, verdeturi, carne peste, ficat si carne vita, oua, drojdie
C Verdeturi, alge, ficat vita, icre
D Viermi (de pamant), viermi de carne, alge. melci, purici de balta, creveti
E Alge, verdeturi, galbenus ou
H Galbenus ou, ficat, drojdie
K Ficat vita, verdeturi, purici de balta
Alimente artificiale
BettaMin - produs Tetra specializat
Aceste alimente sunt comercializate in magazinele de acvaristica, si au evoluat mult in ultimii douzeci de ani.
Sera Vipan - un produs pe care vi-l recomandam
Multe asemenea alimente sunt universale, cele special create pentru anumite specii de pesti avand acest lucru specificat pe eticheta.Exista mai multe tipuri de astfel de hrana, care se diferentiaza dupa forma, care la randul ei corespunde diverselor moduri de hranire a pestilor. Pe langa forma, ele se si comporta diferit in apa, tot pentru a se adapta specificului fiecarei specii de pesti.
Cea mai obisnuita forma este cea de fulgi, existenta in diferite formule, adaptate pentru toate tipurile de pesti (carnivori, ierbivori, omnivori). Acesti fulgi plutesc la inceput, apoi se scufunda incet, permitand inotatorilor de mijloc sa le prinda.
Granulele sunt foarte bune pentru pestii de fund, deoarece se scufunda foarte repede. Acesti pesti sunt adese nocturni, deci cateodata se introduc in bazin dupa stingere.
Tabletele pot fi "lipite" pe geam in functie de tipul de peste, sau lasate sa cada pe pietris pentru pestii de adancuri.
Inca odata, trebuie insistat pe necesitatea de a combina alimentele artificiale cu cele naturale, preferate de acestia.
Alimente de origine naturala
Hrana naturala poate fi uscata sau congelata pentru conservare si poate fi data pestilor fara sa-si fi pierdut valorile nutritive. Ca si tabletele, multe dintre ele pot fi prinse de geamul bazinului sua lasate sa pluteasca.
Printre micile animale folosite pentru acest gen de hrana, se numara Daphnia, viermii Tubifex (de obicei in cuburi), creveti si scoici, larve de tantari etc.
Pretul acestor alimente este mai mare decat in stare proaspata, avand in schimb avantajul ca pot fi pastrate mai mult timp.
Hrana vie
Prazile vii sunt alimentele ideale, cu singura problema a conservarii lor. Se recomanda achizitionarea lor in cantitati mici, cat pentru 2-3 mese.
Viermii tubifex sunt foarte apreciati de toti pestii de acvariu. Ei se pot recolata din balti, in portiunile bogate in mal. Evident, nu este necesara o astfel de operatiune pentru fiecare acvarist, acesti viermi putandu-se cumpara din magazinele de pesti.
Conservarea lor este mai dificila. Daca au fost cumparatai intr-o cantitate mai mare, ce mai buna solutie este de a fi pusi in apa de robinet, schimbandu-se des apa (sau lasand robinetul sa picure incet peste recipient). Pentru perioade scurte (1-2 zile), se pot tine in frigider.
Un alt amanunt foarte important este spalarea obligatorie a viermilor tubifex inainte de fi folositi sau conservati, indiferent de provenienta lor. Aceasta se datoreaza mediului din care provin in mod inevitabil, putand aduce cu ei bacterii indezirabile.
Tubifex - unul dintre cei mai hranitoare alimente
Daphnia - 'celebrul purice de balta'
Artemia salina - un aliment sanatos si hranitor
Artemia este un crustaceu primitiv care atinge maximum 1 cm. Caracteristica cea mai importanta pentru acvariofili este ca produce oua (comercializate ca atare) care se pot pastra in mediu uscat; repuse in apa sarata si aerata puternic, ouale eclozeaza repede (de obicei in 48 de ore) si apar niste larve numite nauplius. Acest nauplius este indispensabil pentru hranirea alevinilor.
Pentru hranirea pestilor, nauplii trebuie luati din recipienttul in care au eclozat, astfel: se concentreaza la lumina puternica (un bec) intr-un singur loc, de unde pot fi luati cu o pipeta si introdusi in acvariu.
Artemia adulta se gaseste atat vie cat si congelata in magazine. Trebuie filtrata (cea vie) inainte de a fi data pestilor.
Pestii mici pot fi utilizati pentru hranirea pestilor mari. In acest scop se pot utiliza si alevinii. Unii acvariofili mai experimentati cresc specii prolifice (de ex. Poeciliide) special pentru acest scop.
Planctonul contine multe organisme aproape invizibile cu ochiul libere, dar foarte bune pentru alimentatia pestilor de acvariu (a alevinilor). Exista riscul de a introduce in acvariu unele microorganisme care pot provoca boli. Plancton congelat se gaseste in comertul specializat.
Larve de libelula de cultura se gasesc la magazine, atat in stare vie, cat si congelate. Au o valoare nutritiva buna.
Daphnia uscata se gaseste in comert, dar nu este un aliment recomandat, cu toate ca a fost foarte populara in randul acvariofililor. Este saraca in proteine, si in general valoarea ei nutritiva este foarte scazuta. Daphnia vie, in schimb, este un aliment bun, cu efect laxativ.
Infuzorii sunt animale unicelulare microscopice, usor de produs in apa dulce, care reprezinta hrana preferata a alevinilor. In acvariu, Riccia - o planta de suprafata le permite sa se dezvolte, caci ei gasesc hrana pe frunzele ei. O alta modalitate de a produce infuzori este de a lasa cateva zile, intr-un recipient cu apa de acvariu, o bucata de cartof, o frunza de salata sau paie.
Alimente de casa
Multe alimente destinate alimentatiei umane pot fi servite si pestilor, evident in portii adaptate marimii lor si maruntite corespunzator.
Sunt preferabile carnurile albe: pui, curca, sunca. Inima de vita se recomanda speciilor mari. In general se evita carnea rosie, prea grasa.
Vegetalele sunt recomandate pestilor cu tendinte ierbivore: salata, spanac, loboda. Pentru anumite specii se fixeaza bucati de castravete pe fundul acvariului.
Scoicile sunt foarte bogate in proteine si glucide, dar sarace in lipide. Mai contin si multe minerale. Inainte de consumare trebuie bine fierte, scoase din cochilii si bine maruntite. Se pot pastra bine si la congelator.
Un aliment foarte special este galbenusul de ou fiert tare, bine maruntit, care alaturi de nauplius, este un aliment ideal pentru alevini. Este bogat in proteine si lipide si este deosebit de hranitor. Alevinii hraniti cu nauplius si galbenus cresc "vazand cu ochii".
Din alimentele de casa se pot produce diferite combinatii, posibilitatile fiind destul de mari. De exemplu, se amesteca produse marine (scoici, moluste) cu carne alba fiarta, la care se adauga putina apa si substante cu vitamine. Toate acestea se pot amesteca cu gelatina, pentru ca pasta sa nu se disperseze in apa. Amestecul se poate pastra congelat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu